Menu Close

Find det rette legetøj til alle aldre

Legetøj er et utroligt vigtigt og desuden også meget populært redskab der er vigtigt for dit barns udvikling. Legetøj skal være passende til barnets alder og dermed være med til at styrke den motoriske udvikling, fantasi og læring, stimulere de sociale kompetencer og opholde barnet med glæde samtidig. Alle børn er indrettet til at kunne lære deres nødvendige færdigheder gennem leg og her er legetøj det vigtigste redskab, foruden vores egen tilstedeværelse, som kan være med til at styrke udviklingen bedst muligt. Hvis legetøjet ikke er passende til barnets alder og udvikling, så kan de være med til at skabe frustration eller være møg hamrende kedeligt og slet ikke interessant. Derfor er det vigtigt at tage et kig på dit barns udviklingstrin når du skal vælge legetøj, så du er sikker på at du får det rette med hjem i kurven. 

Babylegetøj i alderen 0-1 år 

Der er delte meninger om, hvornår at en baby bør have deres første legetøj. Nogle har en holdning om, at det først er nødvendigt når barnet selv kan gribe fat i omgivelserne og legetøj, andre mener at det kan være en fordel at introducere barnet til tidligere. Legetøj i den helt tidlige alder kan dog klassificeres forskelligt. Mange gange vil det være tilstrækkeligt med farver og bevægelser, som fanger barnets interesse og som styrker synssansen. Dernæst kan legetøjet opgraderes til gribende produkter med farver, lyde og forskellige materialer. 

Legetøj til barnet i alderen 1-2 år 

Når barnet begynder at komme på benene og kommer i tumle alderen, stiller det oftest nogle lidt andre krav til legetøjet, end det gjorde sig gældende i baby alderen. Det er her at børnenes verden for alvor vokser udadtil og der skal udforskes på livet løs. Her er det særligt motorikken der er i rivende udvikling, både når det kommer til fin motorik og grov motorik. Når du skal på udkig efter det helt rette legetøj til barnet i alderen 1-2 år, så skal det gerne være udformninger som giver anledning til bevægelse og styrkelse af sanserne. Op igennem de første år, vil den sociale leg også være vigtigt. Der leges parallel lege og legekøkkener eller lignende som kan genkendes fra mor og far, vil med garanti blive et sikkert hit. 

Legetøj til 3 års barnet 

Når barnet bliver 3-4 år og op, bliver fantasien flittigt draget med ind i enhver leg. Verden bliver igen større og der skal igen udforskes på ny. Nu er der plads til mindre dimser og detaljer som barnet kan undersøge. Særligt legefigurer og dukker er et hit i denne alder. Dog skal det tages med forbehold, da der nu er tale om børn i en alder der har udvikles sig forskelligt og derfor har brug fra forskellig stimulering gennem legetøjet. På den motoriske bane er der behov for lidt flere udfordringer. Der må gerne kravles højt, køres stærkt og være godt gang i bevægelsen. Udelegetøj, løbehjul og den første cykel skal måske på banen her for at give den rette motoriske støtte og udfordring til tumlingebarnet.