Menu Close

Guide: sådan matcher du mad og vin 

vin til mad

Der er ikke nogen tvivl om, at mad og vin er to ting, der går rigtig godt sammen. Der findes således ikke noget bedre end at sippe til en smagfuld vin ovenpå en bid smagfuld mad, og derfor er en middag aldrig helt perfekt, før den bliver parret med den helt rette vin. 

Men vin til mad er en jungle, det kan være svært at finde rundt i. Der findes tusindvis af forskellige vine og tusindvis af forskellige retter, og det er ikke al mad og al vin, der passer godt sammen. 

Så hvordan finder du den rette vin til mad? Du kan læse mere og finde gode opskrifter der går godt til vin til forskellige lejligheder som eksempelvis jul, fest og meget andet. 

Den rette balance

Når du skal vælge vin til mad, er det først og fremmest vigtigt, at det ene element ikke overdøver det andet. Det betyder kort sagt, at vinen ikke må være for kraftig i forhold til maden, og at maden ikke må være for kraftig i forhold til vinen. 

Du skal således finde den gode balance, hvor de to elementer komplementerer hinanden i stedet for at skubbe det andet element i baggrunden. 

De hurtige huskeregler 

Hvis du hurtigt skal finde en god vin til mad, er det en god idé at skrive sig et par nemme huskeregler bag øret, som du altid kan finde frem, nå du står i supermarkedet eller bevæger dig ind på internettet for at købe en vin til en middag, du har planlagt. 

Her kan du altid tænke på: 

  • At lette retter i middagen skal matches med vin, der er let og lys 
  • At de kraftigere retter skal matches med en kraftigere og mørkere vin
  • At fyldige og kraftige vine er gode til krydret mad
  • At en syrlig vin passer godt til fed mad
  • At søde retter har det bedst med sød vin
  • At vine med en let druesødme er gode til retter med meget salt

Et par eksempler 

Synes du ovenstående huskeregler er forvirrende? Så får du her et par eksempler på, hvordan vin til mad kan vælges. 

Har du eksempelvis planlagt en middag med lyst fjerkræ som eksempelvis kylling på menuen, handler det om at finde en vin, der ikke vil dominere den lette smag for meget. Her vil en let vin være det bedste valg, og den kan både være hvid, rosé eller rød – så længe den ikke er for krydret, for syreholdig eller for koncentreret. 

Er det i stedet mere mørkt kød i form af eksempelvis en oksesteg, der er på menuen? Så skal du finde en vin, der matcher den kraft, der er i kødet. Her er eksempelvis en Rhone eller Medoc et godt valg, men det kan være hvilken som helst vin med god styrke, der kan matche kødet. 

Hvad med fisk og skaldyr? Her er det igen en ikke for dominerende vin, der vil være det gode valg, mens den gerne må være frisk og syreholdig.